Ga naar de inhoud

Optreden ‘Augustijn’ (Vermandere)

Augustijn Vermandere Waarmaarde Feest
Wanneer:
14 februari 2025 @ 20:00 – 21:30
2025-02-14T20:00:00+01:00
2025-02-14T21:30:00+01:00
Waar:
Kerkje Waarmaarde
O L Vrouwstraat
8581 Avelgem
België
Contact:
Koen Vandekerckhove
0475306878
Optreden 'Augustijn' (Vermandere) @ Kerkje Waarmaarde | Avelgem | Vlaams Gewest | België

Nu vader Willem stopt met zingen, gaat zoon AUGUSTIJN met ‘volle goesting’ verder in het West-Vlaams (meest populaire streekdialect momenteel ?!).  Augustijn schitterde onlangs nog op het podium van het Dranouter Festival 2024 met de hommage aan Willem Vermandere. Voorjaar 2025 verschijnt al zijn vijfde CD, zijn vorige haalde het maximum van 4 sterren in HUMO.

AUGUSTIJN zijn liedjes zweven tussen pop en kleinkunst, verhalende parels uit het leven gegrepen, vol (zelf-) relativering; zijn concerten zijn ontwapenend en raken elk publiek.

AUGUSTIJN  treedt in Waarmaarde solo op.

YOUTUBE https://youtu.be/T08VHMg3al8

RECENSIE https://www.humo.be/muziek/kweethetnie-van-augustijn-is-mooi-mooi-mooi~bff1ed29/

WEBSITE  https://www.augu.be


BIOGRAFIE

AUGUSTIJN BRENGT POPLIEDJES MET GEVOEL EN ENGAGEMENT, DIE EEN PLEIDOOI ZIJN VOOR BESCHEIDENHEID, EIGENHEID EN KRITISCHE ZIN.

Augustijn groeide als zoon van Willem Vermandere op in een muzikale omgeving. In 2019 verscheen het debuutalbum ‘Echt’ van ‘Augustijn’. Na drie Engelstalige cd’s onder de naam ‘Willemsson’, schreef Augustijn Vermandere deze keer twaalf liedjes in het West-Vlaams. Zijn beroemde achternaam laat hij wel weg, hoewel hij zijn afkomst allerminst ontkent of verbergt, cfr. de eerste single en radio-hit ‘In de schouwte’. Zijn tweede album ‘Gin oge toe’ verscheen in 2020. Het werd een rijkere plaat. Rijker in de zin van: iets meer geproducet, meer instrumenten, meer laagjes. Eerlijk, persoonlijk en authentiek. Het zijn begrippen die een rode draad blijken doorheen de soms ingetogen, soms opzwepende, maar steeds toegankelijke muziek van de zanger-muzikant. In 2022 kwam ‘Kweethetnie’ uit, zijn derde album. “‘Ik weet het niet’ lijkt me vaak het enige zinnige antwoord dat je kan geven tegenwoordig, maar er zijn er maar weinig die dat durven…”, aldus Augustijn. Een iets donkerdere plaat. Augustijn nam opnieuw de opnames en alle instrumenten voor zijn rekening, maar steeds onder het toeziend en kritisch oog van producer Pedro De Bruyckere. Deze keer 14 sfeervolle liedjes in het West-Vlaams, vol afwisseling, getuige de singles ‘Mijn land’ (een cover van Willem Vermandere), ‘Een klein gebaar’ (voor een overleden vriend), ‘Ja santé’ (met de virale video, 500+ shares) en ‘Ossan zeer’ (de bijzondere bewerking van de Red Zebra-klassieker ‘I can’t live in a living room’, met Peter Slabbynck).

In 2023 verscheen ‘Vier’ en verscheen er in HUMO volgende recensie !

Augustijn heeft zijn nieuwe plaat ‘Vier’ getiteld. Prozaïsch, het is zijn vierde in het West-Vlaams; dichterlijk, want in zijn dialect staat ‘vier’ ook voor het vuur dat in ’m brandt; en (onbedoeld) symbolisch, want precies 50 jaar geleden bracht pa Willem Vermandere ook al een plaat uit die ‘Vier’ heette – al bezweert Augustijn dat hij daar geen weet van had. En nu ook: vier sterren. Omdat hij wederom een blik sterke songs heeft opengetrokken, vol rake observaties. Liedjes over wat hem, u en ons beroert. ‘Poëzie is alledaags – omdat het voor iedere dag is’, dichtte Carol Ann Duffy ooit. U kunt er zich op ‘Vier’ moeiteloos in herkennen. Hoe in ‘Chanteur’ het zangertje-van-mijn-voeten tot afperser vervelt. In ‘Vrede’ zowel de linkse rat als de rechtse zak wordt aangesproken. In ‘Schermtje’ de zorg van de ouder wordt verwoord. Of in ‘Gie en ik’ de herinnering aan een jeugdvlam vervluchtigt. Ook mooi: de gevatte woordspelerij, die ‘Vier’ het aura verleent van op muziek gezette puntige columns. Dat het Didden, Lecompte of Coenen maar niet op gedachten brengt. Fraai (x 4)!

4 sterren — HUMO 06/06/2023